Una taula de formatges i fruits secs és una opció elegant i senzilla per compartir durant les festes de Nadal. Per aconseguir una presentació atractiva i equilibrada, segueix aquests passos:
■ 1. Tria una bona varietat de formatges
Combina diferents tipus per oferir contrastos de gust i textura:
• Formatges tous: brie, camembert o formatge de cabra.
• Formatges curats o semicurats: manxec, comté o un bon formatge català curat.
• Formatges blaus: rocafort o gorgonzola, en petites quantitats.
■ 2. Col·loca els formatges a la taula
• Disposa els formatges separats entre ells per evitar que es barregin les aromes, sobretot els més intensos.
• Col·loca’ls en forma de cercle o ziga-zaga, deixant espais per als fruits secs i altres complements.
• Combina colors i formes: peces rodones, triangulars, rectangulars… Això fa la taula més atractiva.
• Afegeix petites etiquetes amb el nom del formatge; és útil i dona un toc elegant.
Com tallar cada tipus de formatge
• Formatges rodons (brie, camembert): talla’ls en triangles, com un pastís. Així cada tall té una part equilibrada de crosta i interior.
•Formatges de cabra en cilindre: talla’ls en rodanxes d’un dit de gruix. Si són molt tous, neteja el ganivet entre tall i tall.
•Formatges curats o semicurats: talla’ls en falques fines o en daus petits. En els molt curats, millor peces petites perquè el sabor és intens.
■ 3. Afegeix fruits secs i complements
Els fruits secs aporten cruixent i equilibren els sabors:
• Nous, ametlles torrades, avellanes o festucs.
• Fruits secs dolços com orellanes, figues seques o dàtils.
• Pots afegir mel, melmelades, codonyat o raïm per donar un toc dolç.
■ 4. Pa i acompanyaments
Serveix diferents tipus de pa: pa rústic, torradetes o crackers. Recorda posar un ganivet diferent per a cada formatge.
Consell final
Treu els formatges de la nevera uns 30 minuts abans de servir perquè expressin tot el seu sabor.