El formatge de cabra Roi, elaborat per la històrica formateria del Molí de la Llavina, de Centelles, ha obtingut el premi al Millor Formatge Català Lactium 2018. Es tracta del guardó principal que, des de l’any passat, concedeix el Concurs Lactium, escollit entre els guanyadors de les vuit categories principals. Els guardons es van lliurar aquest dissabte, durant la primera jornada d’una fira que continua durant tot aquest diumenge. EL 9 NOU d’aquest dilluns oferirà una àmplia informació de la fira Lactium.
El premi per al Molí de la Llavina esdevé, d’alguna manera, “un reconeixement a la feina feta durant tots aquests anys”, va voler destacar just després de recollir el guardó Marc Collell, en referència explicita als seus sogres i fundadors de la formatgeria, Josep Llavina i Glòria Costa.
El del Molí de la Llavina es va imposar en la categoria de formatges de llet quallada mixta. Els altres Lactiums d’Or va ser per la també osonenca Granja Armengol, en la categoria de matons i brossats, pel seu Recull de Cabra; per la formatgeria La Balda, de Granollers de Rocacorba (el Gironès), que en va sumar dos, en les categories de quallada enzimàtica i quallada àcida; per la Formatgeria Montbrú, de Moià (el Moianès), en la de formatges blaus; per la Granja El Montseny, de Fogars de Monclús (el Vallès Oriental), en la categoria de iogurs i llets fermentades; i per La Bauma, de Borredà (el Berguedà), primer premi per una categoria que s’estrenava, la de formatges Garrotxa, a les portes de la seva tramitació com a futura IGP. La categoria de tupins va quedar deserta en no arribar als sis participants mínims exigits. En total es van presentar al concurs prop de 200 formatges d’una cinquantena de formatgeries.
{{ comment.text }}