La novena Fira de la Tòfona, que s’ha fet durant el cap de setmana, ha confirmat l’interès creixent per aquest producte, que a poc a poc va trencant la seva imatge d’econòmicament inabastable. El preu al quilo, i més en una mala temporada com aquesta, és elevat, però a la cuina se’n necessiten quantitats molt petites.
Primer Xavier Franco, del restaurant Les Magnòlies, i després Marc Gascons, d’Els Tinars -dos cuiners amb estrella Michelin- impartien dissabte al matí tallers de cuina amb tòfona a la carpa instal·lada a la plaça Mossèn Xandri de Centelles. Entre els plats que va ensenyar a fer Gascons, hi havia pèsols amb tripa de bacallà i tòfona, o aquesta coca de cansalada i tòfona que els assistents van poder degustar, maridada amb vins de la Gleva Estates.
La tòfona d’hivern pròpia d’Osona i de comarques del voltant, la tuber melanosporum, es ven a partir dels 700 euros al quilo. La temporada ha estat dolenta, per l’absència de pluja regulars, que s’han traduït en una producció baixa i de poca qualitat. Tot i això, els venedors de tòfona recorden que les quantitats que en compren els clients particulars, d’entre 10 i 50 grams, són petites, assumibles econòmicament, i amb un gran resultat a la cuina.
La Fira de la Tòfona de Centelles es va tancar diumenge, de nou amb les parades, i amb més activitats gastronòmiques complementàries.
{{ comment.text }}