Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Més terrasses que mai a la plaça Major de Vic

Satisfacció entre els restauradors dels 13 establiments implicats, tot i les veus que adverteixen que el fenomen va en detriment del comerç tradicional

El nou procés de reobertura de locals tancats que ha viscut la banda obaga de la plaça Major de Vic, tradicionalment la més fluixa comercialment, ha estat protagonitzat pel sector de la restauració, de la mà d’alguns emprenedors locals però també de firmes d’àmbit nacional com Viena o El Racó. Això també s’ha traduït en una terrarització de la Plaça, que avui acull més taules i cadires exteriors que mai. La possibilitat d’ocupar aquest espai públic esdevé vital per a la viabilitat d’aquests negocis, factor que no afavoreix altres sectors comercials tradicionals. EL 9 NOU en publica aquest divendres un extens reportatge a l’edició en paper.

A dia d’avui, l’Ajuntament té autoritzades a Plaça un total de 158 taules, que permeten desplegar prop de 700 cadires. Corresponen als 13 establiments, entre bars, restaurants i una gelateria, que ho han sol·licitat. Entre totes les terrasses ocupen 600 metres quadrats.
Un epicentre que també irradia el seu entorn immediat. I és que gairebé enllaçats amb la plaça Major, dos espais públics més s’han consolidat com a escenaris ideals per acollir terrasses exteriors. D’una banda, la plaça del Pes, amb cinc establiments compartint metres quadrats; i el primer tram del carrer Verdaguer, amb tres terrasses més, formant gairebé un continuum amb la plaça.

Més enllà de la visió positiva dels mateixos restauradors, la terrarització de la plaça Major pot despertar alguns interrogants. Ho adverteix Roger Nogué, gerent de Vic Comerç, tot recordant que aquest fenomen esdevé una tendència que ja han experimentat altres places emblemàtiques del país, com la Reial de Barcelona, la Major de Banyoles o la de la Independència de Girona, però també moltes grans ciutats europees, en què “el sector gastronòmic i de la restauració ha anat substituint altres sectors del comerç tradicional”. Segons ell, un dels factors que hi ha incidit són els preus dels lloguer, només assumibles gràcies a la rendibilització de les terrasses exteriors. “Els que només han de viure del que venen dins de la botiga i, a més, estan de lloguer ho passen més malament”. Noguer defensa que tot plegat s’hauria d’abordar amb un debat a tres bandes entre Ajuntament, comerciants i promotors immobiliaris.

Bet Piella, regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç, es mostra “contentíssima” pel procés de reobertura de locals comercials buits que ha viscut, en especial, la banda de dalt de la plaça Major, conscient que aquest és un problema que arrosseguen altres carrers i places de la ciutat. Que aquesta reobertura hagi estat protagonitzada pel sector de la restauració i, en conseqüència, s’hagi traduït en un major nombre de terrasses, també ho considera “positiu”. Un altre dels efectes col·laterals de l’estesa de terrasses és la sempre “complicada” convivència amb el descans dels veïns. Més enllà de vetllar perquè es compleixi l’actual ordenança i de fer “accions de pedagogia”, Piella adverteix que cal “trobar l’equilibri” perquè, en això, també hi està en joc “el model de ciutat viva que volem”.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.