QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un estudi europeu sobre salut laboral busca participants per a aquest estiu

Es volen recollir dades de l’àmbit geogràfic d’aquest periòdic. El treball forma part del projecte europeu Intercambio, que té com a ‘partner’ l’ISGlobal

Estudiar l’exposició a la calor, el fred i la radiació ultraviolada (UV) en entorns laborals per veure quins efectes té en la salut, en un context global de canvi climàtic, és l’objectiu d’un estudi europeu que busca persones voluntàries a Catalunya inclòs l’àmbit geogràfic d’Osona, el Ripollès, el Moianès i el Vallès Oriental. Es tracta d’un subestudi que forma part del projecte europeu Intercambio, que té entre els seus partners l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). El projecte està finançat per la Unió Europea i es va posar en marxa l’any passat. Està format per un consorci de set països (Espanya, Portugal, Suïssa, Suècia, Països Baixos, Bèlgica i Dinamarca) i tretze universitats.

Maxime Turuban, doctor en Epidemiologia, és investigador postdoctoral d’aquest projecte a l’Estat espanyol des de l’ISGlobal. Està especialitzat en salut laboral i és la persona que farà els mesuraments i el treball de camp. Disposa d’un llistat d’aproximadament 50 professions de les quals no tenen dades actualitzades sobre l’exposició a la calor, el fred i les radiacions. Turuban explica que busquen moltes professions d’exterior com jardiners o feines de construcció o agricultura, com a professions exposades al sol, “però també busquem persones que treballen a prop de fonts de calor i de fred”, com per exemple treballadors de la indústria de transformació alimentària. El ventall de professions s’amplia molt perquè els investigadors també volen recollir dades de persones treballadores en escoles i hospitals. Esperen aconseguir crear una gran base de dades sobre l’exposició a la calor, el fred i la radiació UV que suposen aquestes professions.

Les persones que vulguin presentar-se voluntàries per participar en aquest estudi rebran una compensació de 10 euros. En una única jornada de treball, se’ls col·locaran tres petits sensors que mesuren l’activitat física, les radiacions UV solars i la temperatura i humitat relatives. Al final del torn de treball l’investigador recollirà les dades i la persona participant haurà de respondre un qüestionari de cinc minuts.

Els mesuraments conformen la primera fase d’aquest estudi epidemiològic. A partir de les dades recollides es crearà una base de dades d’exposició a la calor, el fred i la radiació UV classificada per ocupacions. Podrà utilitzar-se en relació amb estudis de cohorts existents o futurs. Els estudis de cohorts són un dels dissenys fonamentals d’epidemiologia. Permeten disposar tant de l’historial laboral com de l’estat de salut respecte a una malaltia determinada dels participants. D’aquesta manera, serà possible comparar subjectes que han treballat molts anys en professions altament exposades amb altres de menor exposició i avaluar l’associació entre l’exposició i la malaltia desenvolupada.

Segons explica Turuban, de les dades que recolliran i les proves que es trobin d’una relació entre una exposició i una malaltia és possible que el treball tingui repercussions a una escala més social, perquè empreses o govern promoguin canvis per evitar aquest tipus de problemes.

L’investigador farà els mesuraments a Catalunya durant tot l’estiu, des del mes de juny fins al setembre. La intenció és poder aconseguir almenys 200 participants. El mes d’agost és la data límit per contactar per poder participar en l’estudi. Les persones interessades poden fer-ho al telèfon 613 00 89 96 o bé al correu electrònic .

LA PREGUNTA

Com creu que evolucionarà la crisi política a Espanya?

En aquesta enquesta han votat 155 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't