“Per mi el bacallà és un producte estrella; quan és bo, és molt bo”. Ho diu Toni Prat, propietari i cuiner de Can Ton, l’històric bar i restaurant de Santa Eulàlia de Riuprimer, un dels cinc de la comarca que s’han sumat a la segona edició del Tasta el Bacallà, una campanya impulsada des de la Bacallaneria Creus de Vic i que, durant les set setmanes de Quaresma, es proposa divulgar i prestigiar la cultura del bacallà.
Tot i que molts dels seus comensals associaran la cuina de Can Ton sobretot a la carn de qualitat a la brasa –amb les seves imponents mitjanes de carn madurada d’anyell o de vaca–, des d’aquest carismàtic bar i restaurant de Santa Eulàlia no renuncien a servir un bon peix “quan hi ha demanda”. Un dia podrà ser turbot, llobarro o rap, però mai no els falta el bacallà. “És un peix que pots tenir tot l’any i et permet fer-ho en funció de la temporada”, apunta Prats. Tot i que l’especialitat de la casa és servir-lo a la brasa –sempre amb foc de llenya d’alzina–, aquests dies, per exemple, l’estan cuinant amb una mussolina d’all, i de seguida que arribin les primeres verdures de temporada l’acompanyaran amb una bona samfaina. Si mai a aquest peix li han penjat alguna etiqueta pejorativa és per culpa, segons Prat, “que a vegades s’han volgut barrejar molts tipus de bacallans, i alguns de poca qualitat”. Ell, en canvi, ho té clar: “Sempre que hem tingut bacallà de qualitat, l’hem cuinat”.
La segona edició del Tasta el Bacallà implica tres bacallaneries i quatre restaurants més de la comarca: El Xic (Vic), Mas Albareda (Sant Julià de Vilatorta), Tombouctou (Tona) i La Taverna d’en Sidoro (Gurb). Durant aquestes setmanes ofereixen un plat elaborat amb bacallà, que en alguns casos el mantindran durant tota la Quaresma i en d’altres l’aniran canviant setmanalment. Des de les bacallaneries també se serveix el producte fresc, congelat, dessalat o remullat, i alguns plats preparats per endur. De bacallà.
{{ comment.text }}