Aquest divendres arrenca a Vic la tercera edició del Trufforum, que per segon any consecutiu acull la capital d’Osona. Aquest certamen internacional centrat en el món de la tòfona està promogut per l’Institut Europeu de Micologia, inicialment amb la voluntat de fer-lo itinerant –la primera edició es va fer a Saragossa–. El ressò i la bona acollida que va tenir l’any passat, però, va convèncer els organitzadors de repetir seu. Ara, des de Vic es postulen perquè la fira ja es quedi a la ciutat de manera definitiva.
“Per Vic pot ser una gran oportunitat que aquesta fira es quedi i arreli a la ciutat”, reconeixia l’actual regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, durant la presentació. Una aspiració, a més, que compta amb la complicitat del mateix Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. “Té tot el sentit que es faci a Vic, un territori on hi ha molta cultura i molta tradició de tòfona”, apuntava Enric Vadell, sotsdirector de Boscos. Per Vadell, aquest certamen esdevé un immillorable “aparador” per poder reforçar el paper de Catalunya com a “país tofoner” i, al mateix temps, per incentivar-ne el consum. “Cal perdre la por a la tòfona. Hi ha la visió que és un producte car i exclusiu, però també ho són les gambes de Palamós o els llagostins de Sant Carles, i la gent els compra”, reflexionava Vedell. “L’objectiu és acostar la tòfona al públic en general i explorar tot el seu potencial”, insistia el regidor de Fires i Mercats. “Fa uns anys ens vam començar a ficar en aquest món, que llavors desconeixíem, i avui estem davant d’un Trufforum que fa molt goig de veure”, es felicitava Josep Puigdollers, president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, amfitrions de les jornades.
Nou associacions de tofonaires d’arreu de l’Estat, una quinzena d’activitats professionals o una desena de cuiners implicats són algunes de les grans xifres per a un programa que arrencarà aquest divendres a la tarda i acabarà diumenge al migdia, “amb la majoria d’actes oberts al públic en general”, insistia Roca.
Entre els actes paral·lels destaca la celebració, diumenge al migdia, de la segona edició del Campionat de Catalunya de gossos tofonaires, amb la participació d’una quinzena d’equips d’arreu del país. També tornarà a tenir especial protagonisme el col·lectiu Osona Cuina, que tant dissabte com diumenge serviran dins de l’edifici del Sucre un assortiment de degustacions amb la tòfona com a protagonista.
Des de la Sala Sert, menció especial per a l’Espai Tòfona i Ciència, que promou el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, o la mostra “Receptes del món”, amb una cinquantena de llibres de receptes de cuina procedents del fons privat del fotoperiodista centellenc Toni Carrasco.
Ferran Adrià, ambaixador de la tòfona
El cuiner Ferran Adrià rebrà el títol d’Ambaixador de la Tòfona 2020 per la seva trajectòria professional entorn a la innovació culinària. La cerimònia tindrà lloc aquest divendres al vespre, durant la jornada inaugural, a l’Auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre. Abans, Adrià dirigirà una de les sessions del Trufforum Lab, per a professionals del sector i centrada en la creativitat i la innovació. L’any passat aquest guardó va ser per al matrimoni format per Carme Ruscalleda i Toni Balam.
{{ comment.text }}