EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Diputació de Barcelona ha elaborat un pla estratègic per implementar l’Agenda 2030

El full de ruta detalla actuacions a la corporació i als municipis que s’aniran actualitzant

El full de ruta que ordena estratègicament i operativament les actuacions a impulsar per donar resposta a l’Agenda 2030 per part de la Diputació de Barcelona va veure la llum a finals de setembre, amb la presentació del Pla estratègic d’implementació de l’Agenda 2030.

EstratègiA2030 és un full de ruta obert que permetrà integrar les necessitats i adaptar-se al context de cada moment per avançar cap a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible. Fins al moment s’ha fet pública la versió 1.0; una primera versió que s’està reforçant per dotar l’EstratègiA2030 del grau de maduresa i consens corporatiu òptims.

El pla abasta tant la mateixa corporació com també el suport als ens locals de la demarcació i ha partit d’una diagnosi prèvia de necessitats. Un cop feta la diagnosi, s’ha elaborat el marc estratègic i s’ha constituït l’espai de treball, anomenat TaulA2030, que impulsarà i farà el seguiment del pla. Aquest inclou el recurs VISOR2030, que posa a l’abast de tothom una bateria d’indicadors de base municipal sobre la realitat social, econòmica i ambiental de la província de Barcelona.

L’eina, que es pot consultar en línia, permet fer una anàlisi dels indicadors des de diferents vessants: per municipis, per comarques, per trams de població, per ODS o per indicadors. L’ens fa efectiu el “compromís d’impulsar la sostenibilitat” de la xarxa de municipis i consells comarcals
que integren la demarcació.

Objectius específics i actuacions en quatre dimensions

Objectiu específic 1

Promoure un desenvolupament sostenible als pobles i ciutats mitjançant la cooperació i la concertació amb la Xarxa de Governs Locals de la província de Barcelona.

Objectiu específic 2

Convertir la localització de l’Agenda 2030 en un estímul per a la millora i la innovació de la gestió operativa.

Objectiu específic 3

Impulsar aliances nacionals necessàries per tal d’alinear l’estratègia de localització de la Diputació amb les estratègies dels altres agents públics que interactuen a la demarcació (consells comarcals, Àrea Metropolitana
i la resta de governs locals, així com la Generalitat de Catalunya i l’Estat).

Objectiu específic 4

Promoure el desenvolupament sostenible participant en els espais de cooperació descentralitzada i teixint aliances en l’àmbit internacional.

Actuacions. Planeta

· Pla d’acció d’energia i clima de la Diputació de Barcelona. Descarbonitzar l’activitat directa de la Diputació (reducció del 55% de les emissions de GEH per a l’any 2030). Descarbonitzar el suport als municipis de la Diputació.
· Renovables 2030. Avançar en la contribució de les renovables al consum energètic dels ens locals el 2050 i reduir la dependència energètica local. Empoderar els ens locals i la societat civil.
· La Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat i l’Agenda 2030. Promoure l’adhesió del món local als compromisos i principis de l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible. Incrementar la diversitat dels membres de la Xarxa. Crear nous nodes amb projectes compartits específics amb ens locals que coliderin i cocreïn en el marc del projecte PEIX (Projectes d’Especial Interès de la Xarxa).
· Impuls de les agendes urbanes locals. Formular plans d’acció locals alineats amb les agendes urbanes. Millorar la qualitat dels entorns urbans reduint les desigualtats entre barris.

Actuacions. Persones

· Noves oportunitats educatives 4.10. Reduir el risc d’abandonament escolar prematur de la població jove de 16 a 24 anys. Millorar l’equitat educativa mitjançant una resposta focalitzada en els i les joves més vulnerables. Fomentar en la població juvenil, per mitjà dels equipaments juvenils, la socialització, l’autonomia i la vinculació al seu entorn social.
· Activitats Fem TEC!. Promoure l’adquisició de competències emprenedores. Oferir recursos útils i adequats a les necessitats dels professionals que treballen amb les persones joves.
· Estratègia de transversalitat de gènere en totes les àrees i processos de treball. Fomentar la incorporació de la mirada de gènere i interseccional
mitjançant els instruments i eines internes necessàries. Incrementar la incidència de les polítiques de gènere.

Actuacions. Prosperitat

· Barcelona és molt més: una destinació turística sostenible. Estendre la cultura de la sostenibilitat turística a les destinacions locals, als residents, les empreses i serveis turístics de les comarques de Barcelona. Captar demanda turística orientada als 17 ODS mitjançant estratègies de creació de producte i de màrqueting.
· Mercats 2030: espais d’oportunitats. Introduir gammes de productes locals i de proximitat a les parades dels mercats. Posicionar els mercats municipals com un servei públic sostenible amb el medi ambient, que fomenta la producció i el consum responsables.
· Modernització de polígons. Completar i millorar les infraestructures i els serveis dels PAE per adaptarlos a les necessitats i als reptes de la indústria. Optimitzar els espais sense activitat econòmica participants per cada grup de tipologia d’actuacions d’inversió.

Actuacions. Aliances

· Centre d’Anàlisi de Serveis Municipals per a la Cohesió Territorial. Comandar el sistema d’informació de la prestació de serveis dels governs locals. Desenvolupar estratègies de ciutat intel·ligent aplicant solucions tecnològiques a la millora de la gestió dels municipis de la demarcació.
· La coherència de polítiques per al desenvolupament, una responsabilitat local. Incrementar les capacitats sobre com transversalitzar l’enfocament de coherència de polítiques per al desenvolupament a la gestió interna de la Diputació i també als ens locals de la demarcació.
· Incidència internacional, eina clau per als governs locals. Participar en consultes, iniciatives i documents de posicionament de caràcter internacional fent èmfasi en el paper que exerceixen els governs locals en el desenvolupament sostenible.
· Educar per transformar el món. Ampliar els ens locals, polítiques i actors que treballen amb un enfocament d’Educació per a la Ciutadania Global (ECB) per promoure una ciutadania crítica i compromesa amb els drets humans i el desenvolupament sostenible.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 518 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't